Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Soul μουσική-βγαλμένη από την ψυχή των μαύρων

Κάπου στις αρχές του 1960 εμφανίζεται ένα νέο είδος μουσικής,μπολιασμένο με στοιχεία από την rhythm 'n' blues 
(R&B διαφορετικά) και την γκόσπελ* ,η soul.
Η soul ήταν η ομπρέλα για πολλά μουσικά είδη που ακολούθησαν αργότερα,όπως το ψυχεδελικό ροκ,ντίσκο,ποπ αλλά και χιπ χοπ.

Η καταγωγή της soul είναι το Chicago,ενώ γρήγορα εξαπλώθηκε στη Ν.Υόρκη,το Detroit και το Memphis.
Αρχικά,αποτελούσε την μουσική που άκουγαν οι νέοι μαύροι στις γιορτές και στις συναθροίσεις τους.Αργότερα,όταν τα κινήματα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων άρχισαν να γιγαντώνονται,η soul έγινε το σύμβολο συσπείρωσής τους.
Το 1959 ιδρύεται η δισκογραφική εταιρία Mowtown από τον Berry Gordy JR,η οποία πυροδότησε ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο είδος και γενικότερα καθιέρωσε νέες μεθόδους marketing στην μουσική βιομηχανία.
Κύριοι πρεσβευτές του είδους είναι ο James Brown,η Aretha Franklin, ο Curtis Mayfield (ο νονός της soul του βορρά),o Stevie Wonder και πολλοί άλλοι.Ως μέλος του συγκροτήματος The Impressions, ο Mayfield πρωτοστάτησε με ένα χορωδιακό τρόπο ερμηνείας call and response με προέλευση τα gospels και επηρέασε πολλά συγκροτήματα της περιόδου όπως τους συντοπίτες τους Radiants.
Ως προάγγελος όμως του είδους θεωρείται ο Ray Charles.
Από την άλλη,ο ιεροκήρυκας Σάλομον Μπέρκ στη Φιλαδέλφεια,συνδύασε το κήρυγμά του με τους χορευτικούς ρυθμούς της soul.
Κύρια χαρακτηριστικά της μουσικής της είναι τα δυνατά φωνητικά των τραγουδιστών και η χρήση χάλκινων πνευστών οργάνων,όπως σαξόφωνο και τρομπέτα.
Στις αρχές του 1970 το φαινόμενο της soul άρχισε να χάνεται και άλλα είδη επηρεασμένα από αυτή να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους,όπως η urban soul και το hip hop.

*γκόσπελ:μουσικό είδος με έντονα φωνητικά και χριστιανικό περιεχόμενο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου