Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Σοφία Βέμπο:Το σύμβολο της νίκης

                            

Η Σοφία Βέμπο (κατά κόσμον Έφη Μπέμπο) γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Θράκης στις 10 Φεβρουαρίου του 1910,όπου ο πατέρας της (Αθανάσιος Μπέμπος) καταγόμενος από την Τσαριτσάνη είχε εγκατασταθεί εκεί δουλεύοντας ως καπνεργάτης.
Ακολούθησε δύο καριέρες,αυτή της τραγουδίστριας και της ηθοποιού.Περισσότερο όμως χαρακτηρίστηκε ως τραγουδίστρια της νίκης εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά την διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου το 1940.

Αρχή καριέρας

Σε ένα ταξίδι της προς τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 1933,για να συναντήσει τον αδελφό της Τζώρτζη που σπούδαζε εκεί,γνωρίζει τον καλλιτεχνικό διευθυντή Τσίμπα.Αυτός της προτείνει να ξεκινήσει την επομένη κιόλας εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη,όπου οι θαμώνες παρέτειναν κάθε βράδυ το πρόγραμμα της έως τότε Μπέμπο.
Σε λιγότερο από μια εβδομάδα γίνεται γνωστή και στην Αθήνα και δέχεται πρόταση να εμφανιστεί στο θέατρο του Φώτη Σαμαρτζή.
Στις 25 Οκτωβρίου 1933 ξεκινά να εμφανίζεται στο θέατρο "Κεντρικόν",στη πλατεία Κολοκοτρώνη, συμμετέχοντας στην επιθεώρηση "Παπαγάλος 33", με τον θίασο Σαμαρτζή - Μηλιάδη.
Στην επιθεώρηση αυτή η Μπέμπο παρουσιαζόταν σαν τσιγγάνα με μια κιθάρα με την οποία και απέδιδε το πρώτο της τραγούδι που ήταν "Μια γυναίκα πέρασε". Η επιτυχία που είχε ήταν εκπληκτική, όταν στο τέλος υποκλίθηκε και περνώντας την κιθάρα της στον ώμο κατευθύνθηκε προς τα παρασκήνια, οι άλλοι ηθοποιοί της φώναζαν
- Που πας, δεν ακούς τον κόσμο που σου φωνάζουν "μπιζ"
- Και τι με νοιάζει εμένα αν φωνάζουν μπιζ; αποκρίθηκε η Μπέμπο, μη γνωρίζοντας τον όρο που σήμαινε επανάληψη.
Τέσσερις φορές χρειάστηκε η Μπέμπο να επαναλάβει αυτό το τραγούδι κατά τη πρεμιέρα προκειμένου να ικανοποιήσει το κοινό που παραληρούσε και χειροκροτούσε όρθιο. Στο τέλος της παράστασης όλοι οι ηθοποιοί την συνεχάρησαν λέγοντας της "μπράβο ήσουν υπέροχη", μεταξύ των οποίων ο Ορέστης Μακρής, η Μαρίκα Νέζερ, ο Φώτης Αργυρόπουλος κ.ά.
Την ίδια εποχή την βαφτίζει καλλιτεχνικά ο Πολ Νόρ Σοφία Βέμπο και η καριέρα της εκτοξεύτηκε.

Η πραγματική έκρηξη στην καριέρα της όμως ήρθε με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940.Εκείνη την εποχή όλες οι επιθεωρήσεις είχαν προσαρμόσει στις παραστάσεις τους την πολεμική επικαιρότητα,ενώ η Σοφία Βέμπο ερμηνεύει σατιρικά και πολεμικά τραγούδια που εμψυχώνουν τους 'Ελληνες στρατιώτες.

Μεταπολεμικά

Το 1949 αποκτά το δικό της θέατρο στο Μεταξουργείο.Το 1957 παντρεύεται μετά από πολυετή δεσμό τον σύντροφό της  Μίμη Τραϊφόρο,για τον οποίο δεν έκρυβε την παθολογική της ζήλια.
Τη βραδιά του "Πολυτεχνείου",η Βέμπο χαρίζει άσυλο στους φοιτητές και αρνείται να τους παραδώσει όταν η ασφάλεια χτυπά την πόρτα της.

Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατράπηκε σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο. Η Τραγουδίστρια της Νίκης αποθεώνεται εκείνη τη μέρα από τον ελληνικό λαό που τη θεωρούσε ηρωίδα του.

πηγή:wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου